skip to Main Content

Αναστασία Κωστάκη: «Στην Antetokounbros Academy θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρα τους» (video)

Αναστασία Κωστάκη: «Στην Antetokounbros Academy θέλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρα τους» (video)

Η Αναστασία Κωστάκη, η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που αγωνίστηκε στο WNBA, θα είναι η επικεφαλής προπονήτρια στο πρωτοποριακό project της Antetokounbros Academy και παραχώρησε μια απολαυστική συνέντεξη στην οποία μίλησε για όλους και για όλα.

Η Αναστασία μίλησε για την παραμυθένια μπασκετική της πορεία, την εμπειρία της στο εξωτερικό, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ και φυσικά για την Antetokounbros Academy, το πρωτοποριακό πρόγραμμα που εμπνεύστηκαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο για να δώσουν ευκαιρίες σε παιδιά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ένα δωρεάν πρόγραμμα που ξεπερνάει τα όρια του μπάσκετ και του οποίου οι αιτήσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 3/11.

Μετά από μια πλούσια μπασκετική διαδρομή με πολλά παράσημα και προσωπικές επιτυχίες, συνεχίζεις να υπηρετείς το μπάσκετ, από ένα διαφορετικό πόστο, αυτό της προπονητικής. Το είχες κατά νου στα τελευταία χρόνια της καριέρας σου; Τι σου αρέσει σε αυτό;

Είναι κάτι που έρχεται μετά τη λήξη της καριέρας σου. Θες να είσαι στα γήπεδα πάλι. Ολοκλήρωσα κάποιες σπουδές για να μπω σε αυτό το κομμάτι, επειδή θέλω να ξέρω, δεν μου αρκεί που έχω παίξει μπάσκετ. Είναι πολύ διαφορετικό, είσαι κοντά στα παιδιά. Μέχρι στιγμής αυτό που νιώθω ότι κάνω πολύ καλά, είναι να τα εμπνέω τα κορίτσια. Μου αρέσει πάρα πολύ. Το βλέπω στα μάτια τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα με δυο κουβέντες βλέπω μεγάλη αλλαγή και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ξέρω τι νιώθουν όταν παίζουν αυτά τα παιδιά, έχοντας περάσει και εγώ από αυτή τη φάση. Ιδιαίτερα στην Εθνική ομάδα που έχουν τρομερό άγχος. Εκεί κάποιες στιγμές έχω συγκινηθεί πάρα πολύ, περισσότερο και απ’όταν έπαιζα. Είναι μοναδικό συναίσθημα.

Μιλώντας για μπασκετικές ιστορίες, νομίζω οφείλουμε να σταθούμε και σε αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ιστορία του Γιάννη που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και κατάφερε να φτάσει από αυτές εδώ τις γειτονιές στο να γίνει ο MVP του NBA είναι συγκλονιστική. Πως σου φαίνεται η διαδρομή του;

Ο Γιάννης είναι το απόλυτο παράδειγμα αφοσίωσης. Και ξέρω πολύ καλά τι έχει κάνει για να φτάσει να είναι ο MVP. Δούλεψε πάρα πολύ. Και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι του και στην εικόνα του. Είναι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και το αγαπάει πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο πρότυπο που έχουμε στην Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ περήφανοι. Ο Γιάννης δε ξεχνάει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Η Antetokounbros Academy είναι ένα εγχείρημα που ξεπερνάει τα όρια του μπάσκετ. Μέσα από την Antetokounbros Academy, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο θέλουν να προσφέρουν στα νέα παιδιά τις ευκαιρίες που οι ίδιοι δεν είχαν όταν ήταν νεότεροι. Και πιο συγκεκριμένα, σε παιδιά από μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Πως αισθάνεσαι που θα είσαι μέλος αυτού του project ως Επικεφαλής Προπονήτρια;

Νιώθω πολύ τυχερή που θα είμαι μέλος του προγράμματος της Antetokounbros Academy και είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξαν. Ο βασικός στόχος είναι να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά, γιατί αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη να ονειρευτούν, να είναι αισιόδοξα για το μέλλον. Σίγουρα τα παιδιά από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα έχουν ζήσει δύσκολες καταστάσεις και εμείς θέλουμε να τα ακούσουμε, να μας μιλήσουν. Μακάρι να τους δοθεί το πάτημα και να συνεχίσουν, να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, αυτός είναι ο στόχος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, είναι κάτι τελείως πρωτοποριακό.  Πιστεύω πως είναι κάτι που θα αγαπήσουν τα παιδιά και θα ονειρευτούν. Όταν ονειρεύεσαι κάτι και το πιστεύεις πραγματικά, μπορείς να το πραγματοποιήσεις. Απλά πρέπει να κάνεις εικόνα αυτό που ονειρεύεσαι.

Παράλληλα με το μπασκετικό πρόγραμμα θα δοθούν και μπασκετικές και εκπαιδευτικές υποτροφίες στα παιδιά. Είναι αυτό ένα έξτρα κίνητρο ή σε αυτή την ηλικία το μυαλό των παιδιών είναι περισσότερο στην απόλαυση του παιχνιδιού; Θα ήθελες να είχατε και εσείς στα χρόνια που ήσασταν  σε αυτή την ηλικία ανάλογες ευκαιρίες;

Δε νομίζω ότι θα το καταλάβουν τώρα. Νομίζω ότι το παιχνίδι τους ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση, αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η υποτροφία θα είναι μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη βοήθεια για αυτόν ή αυτήν που θα την κερδίσει. Αυτό, μαζί και με τα υπόλοιπα προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, θα βοηθήσουν τα παιδιά στο κομμάτι της έμπνευσης γιατί θα μιλήσουν με ανθρώπους του χώρου, με life coaches, είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα και πάρα πολύ ωραίο.

Η Ελληνίδα προπονήτρια μίλησε ακόμα για την σπουδαία μπασκετική της πορεία ως αθλήτρια, την εμπειρία του WNBA και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά κορίτσια που αποφασίζουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ στη χώρα μας.

Είσαι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά νέα κορίτσια που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Από τα 19 σου έλεγες πως θες να παίξεις στην Αμερική, αλλά τότε δε σε πίστευε κανείς. Κατάφερες όμως να κατακτήσεις το στόχο σου και να γίνεις η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο WNBA. Τι αυτό που σε οδήγησε σε αυτή τη μοναδική πορεία;

Είμαι παιδί του ‘87 εγώ. Δε γεννήθηκα το ’87, αλλά είδα τον τελικό της Ελλάδας και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είδα τον Γκάλη και τον Γιαννάκη και αγάπησα αμέσως αυτό το άθλημα. Από 9 χρονών που ξεκίνησα δεν είχα καμία άλλη επιλογή στη ζωή μου, ήξερα πως θα παίξω μπάσκετ και θα το κάνω επάγγελμά μου. Οπότε σε αυτή την ηλικία, 19 ετών, όταν ρωτήθηκα τι θέλω να κάνω και ποιος είναι ο στόχος μου και το όνειρό μου, το πίστευα πραγματικά ότι θα αγωνιστώ στο WNBA. Του είχε φανεί αστείο μάλιστα του δημοσιογράφου, γέλασε, αλλά του είπα ότι εγώ το ξέρω ότι θα το κάνω, απλά δε ξέρω ποια χρονιά.

Όταν θέτεις έναν τόσο δύσκολο στόχο, ειδικά για κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος πριν από εσένα, φαντάζομαι θα υπάρχουν και δυσκολίες και στιγμές αμφισβήτησης. Είχες τέτοιες στιγμές; Και αν ναι, πως τις ξεπέρασες;

Πολύ ωραία ερώτηση. Υπήρξαν πάρα πολλές δύσκολες στιγμές. Για έναν αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό, οι πιο δύσκολες στιγμές είναι οι τραυματισμοί. Και σε μένα έτυχε αυτό, το 2005. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο σημείο της καριέρας μου. Γενικότερα υπάρχει και αμφισβήτηση και από τους γύρω σου. Δηλαδή εκτός από τους τραυματισμούς υπάρχει και ο ανταγωνισμός. Αυτό σε κάνει πάντα πιο δυνατό και εκεί πρέπει να σταθείς. Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψεις και να πιστέψεις πολύ στον εαυτό σου.

Για εμένα, ο τραυματισμός μου ήταν μεγάλο σχολείο. Εγώ μετά τον τραυματισμό μου έπαιξα μπάσκετ. Και αυτό το λέω πάντα στα νέα παιδιά, γιατί μέχρι τότε έπαιζα με τα φυσικά μου προσόντα χωρίς να δυσκολεύομαι ιδιαίτερα. Όταν τραυματίστηκα όμως και έπρεπε να μείνω 6 μήνες εκτός, γύρισα και ένιωθα τελείως αδύναμη. Εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να έχεις την υγεία σου. Εκτίμησα τα πάντα και δεν παραπονέθηκα ποτέ ξανά για την προπόνηση!

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο κορίτσι να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ;

Είναι πολύ δύσκολο λόγω και του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Τα παιδιά έχουν τρομερές απαιτήσεις στα σχολεία τους. Μου λένε πολλές φορές τα παιδιά «δεν προλαβαίνουμε» και έχουν δίκιο! Σε άλλες χώρες βοηθάνε τα παιδιά, τα προετοιμάζουν για το κολλέγιο, υπάρχει πρόγραμμα. Εδώ, αν δεν πας στο ιδιωτικό, δεν καταλαβαίνουν ότι είσαι αθλήτρια, είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύστημα.

Πολλοί ασκούν κριτική στο σύστημα ακαδημιών, λέγοντας πως τα μικρά παιδιά μαθαίνουν από νωρίς σε συστήματα και ελεγχόμενο μπάσκετ, καταπιέζοντας το αυθόρμητο και απελευθερωμένο παιχνίδι. Συμφωνείς; Τι είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά στις μικρότερες ηλικίες;

Συμφωνώ, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Φταίνε οι προπονητές και οι γονείς. Πρέπει να δουν ότι δεν επιτρέπεται να ασκείς τέτοια πίεση στα μικρά παιδιά, τα παιδιά πρέπει να περνάνε καλά σε αυτή την ηλικία. Είναι παιχνίδι. Και οι γονείς γίνονται και αυτοί προπονητές και επηρεάζουν τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώστε συμμετοχή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.antetokounbrosacademy.net .

Back To Top